CPD de vereniging ván en vóór practici


Het CPD is dé onafhankelijke belangenbehartiger ván, vóór en dóór practici. Die inzet wordt gewaardeerd. Het werkbaar houden van het vak voor de beste zorg voor het dier staat daarin centraal. Kern daarin is het autonoom professionele handelen. Practici met hart en pass...


Leden info

Vet voor elkaar

Één beroepsorganisatie voor alle veterinaire professionals

 

Op 15 juli 2024 is het visiedocument 'Vet voor elkaar' gepubliceerd. 

 

 

Één beroepsorganisatie voor alle veterinaire professionals

 

Op 15 juli 2024 is het visiedocument 'Vet voor elkaar' gepubliceerd. 

 

Om de kwaliteit en toegankelijkheid van de diergezondheidszorg te waarborgen, de (werk)druk aan te pakken en (para-)veterinairen beter te ondersteunen, is een nieuwe beroepsorganisatie nodig die alle professionals verenigt en vertegenwoordigt. Dit verbetert en versterkt de samenwerking tussen dierenartsen en paraveterinairen en is van belang voor het invoeren van herregistratie, het werken met professionele standaarden, kwaliteitszorg, nascholing en een gezond werkklimaat. Dit is de conclusie van gesprekken tussen partijen in het veterinair veld, op initiatief van het ministerie van Landbouw, Visserij, Voedselzekerheid en Natuur (LVVN). Een kwartiermaker gaat nu de beroepsorganisatie samen met het veterinaire veld ontwerpen.

 

Het afgelopen jaar heeft het ministerie van LVVN partijen bij elkaar gebracht en hen gevraagd om met een plan te komen naar aanleiding van twee rapporten van Berenschot en SEO over de kwaliteitsborging van de veterinaire sector en de arbeidsmarkt van diergeneeskundigen in opdracht van LVVN. Onder leiding van onafhankelijk voorzitter prof. dr. ir. Gerda van Dijk hebben Vedias, de beroepsvereniging voor paraveterinair dierenartsassistenten; KNMvD in de positie en rol van de beroepsvereniging dierenartsen met collectief lidmaatschap van NVWA-dierenartsen en het CPD als belangenvereniging voor praktiserende dierenartsen in samenwerking met de Faculteit Diergeneeskunde de handschoen opgepakt om de visie tot stand te brengen. Ook is input opgehaald bij andere veterinaire organisaties en bij jonge dierenartsen, embryotransplanteurs en dierfysiotherapeuten. Voormalig minister Adema benoemde als belangrijkste conclusie uit deze rapporten dat het stelsel van diergeneeskundige kwaliteitsborging te beperkt van opzet is. Ook is er geen verplichte herregistratie die gekoppeld is aan nascholing. Hij nodigde het veterinaire veld uit om samen te werken en te komen tot een plan om te komen tot meer regie en grip op onder meer kwaliteitsborging. De betrokken organisaties komen nu gezamenlijk met een visiedocument waarin geschetst wordt hoe dit in de praktijk kan worden gebracht. 



Diepe betrokkenheid
Paraveterinair of dierenarts word je niet zomaar. Wat de beroepsgroep bindt, is een diepe betrokkenheid bij de gezondheid en het welzijn van dieren en indirect ook hun eigenaren. Met hun werkzaamheden dragen veterinaire professionals bij aan publieke waarden zoals diergezondheid, dierenwelzijn, volksgezondheid en voedselveiligheid. Telkens moeten publieke en private belangen goed worden afgewogen. Om dit waar te maken, moeten diergeneeskundigen hun werk op een sterke en onafhankelijke wijze kunnen uitvoeren.



Grote uitdagingen
De veterinaire professie is naast een prachtig ook een veeleisend vak. Allereerst heeft de maatschappij in de loop van de tijd een andere kijk op de omgang met dieren ontwikkeld, waarbij meer nadruk wordt gelegd op waarden zoals milieu, volksgezondheid en dierenwelzijn. Dankzij onderzoek en technologische ontwikkelingen is er steeds geavanceerdere veterinaire zorg mogelijk. Het maakt afwegingen over wat nu een goed niveau van dienstverlening is nog complexer

 

Weinig regulering
Hier komt bij dat het veterinaire veld kampt met beperkingen in het stelsel van kwaliteitsborging. Hoewel de Nederlandse veterinaire zorg over het algemeen van goede kwaliteit is, krijgen de maatschappij, de dierhouder en het dier onvoldoende duidelijkheid over en inzicht in deze kwaliteit van de geleverde zorg. Publieke regulering is beperkt en de kwaliteitsborging door private systemen is onvoldoende gecoördineerd en niet voor alle beroepen geregeld.

 

 

Onafhankelijkheid onder druk
Daarnaast staat de positie van de veterinaire professional als onafhankelijke belangenbehartiger onder druk. Veterinaire professionals werken steeds vaker in loondienst en zijn werkzaam voor grotere organisaties waarin de organisatiebelangen een grotere rol spelen in de uitvoering van de werkzaamheden. Bovendien hebben het ervaren arbeidsmarkttekort en de toenemende verwachtingen van cliënten geleid tot een verhoogde werkdruk en stress onder veterinaire professionals. De afgelopen jaren lijkt grensoverschrijdend gedrag van cliënten hierbij een grotere rol te spelen. 



Versnippering
Het ontbreekt in het veld aan slag- en bestuurskracht om deze uitdagingen als beroepsgroep aan te kunnen pakken. Het veterinaire veld is versnipperd georganiseerd en de organisatiegraad is teruggelopen: minder veterinaire professionals zijn aangesloten bij een van de beroepsverenigingen dan 10, 20 of 40 jaar geleden. Gevolg is dat het moeilijk lukt om te komen tot breed geaccepteerde, breed bekende en geactualiseerde standaarden voor veterinaire professionals. Daarnaast is er voor de buitenwereld geen vanzelfsprekende, eenduidige gesprekspartner. 



Beroepsorganisatie Veterinair Veld (BOVV)
De nieuw op te zetten beroepsorganisatie moet hier verandering in gaan brengen. Deze organisatie heeft onder andere de volgende taken: herregistratie van professionals, het opstellen en onderhouden van de professionele standaard, zorgdragen voor een continue ontwikkeling van permanente educatie en het adresseren van strategische thema's zoals het arbeidsmarktvraagstuk. Een kwartiermaker gaat op basis van het visiedocument, getiteld ‘VET voor elkaar’, na de zomer aan de slag met het ontwerp, dat na zes tot negen maanden wordt verwacht. Hierbij wordt het brede veld nauw betrokken.