CPD de vereniging ván en vóór practici


Het CPD is dé onafhankelijke belangenbehartiger ván, vóór en dóór practici. Die inzet wordt gewaardeerd. Het werkbaar houden van het vak voor de beste zorg voor het dier staat daarin centraal. Kern daarin is het autonoom professionele handelen. Practici met hart en pass...


Leden info

Blauwtong vaccins toegelaten

De minister van LNV dhr Adema heeft op 26 april 2024 bericht dat het blauwtong vaccin Syvazul BTV 3 van fabrikant Laboratorias Syva is toegelaten. Tevens is op dat moment de Kamer per brief geïnformeerd. Op 13 mei 2024 is de toelating van Bultava 3 van fabrikant Boehringer Ingelheim bekendgemaakt en op 24 mei 2024 de toelating van Bluevac-3 van fabrikant CZ Vaccines S.A.U. en Kernfarm B.V. 

 

Het ministerie van LNV hanteert wat betreft de vaccinatiestrategie op haar website onder vragen en antwoorden het advies van Deskundigengroep Dierziekten van 29 maart j.l. dat op 12 april is gepubliceerd. Als bijlage bij de Kamerbrief is tevens meegestuurd het rapport van 28 maart 2024 'resultaten onderzoek ziekteverschijnselen BTV-3 op besmette bedrijven' van Royal GD. Nadere informatie over LNV aanpak blauwtong is te vinden op de website van het ministerie van LNV

 

De communicatie over de toestemming voor gebruik van BTV3-vaccins verloopt via CBG-MEB Bureau Diergeneesmiddelen. Daar zijn ook 'samenvatting van de productkenmerken' (bijsluiter) van Syvazul BTV 3; Bultava 3 en Bluevac-3 te vinden.

 

Bij aanvang van de BTV3 vaccinatiecampagne zal er naar verwachting tot eind mei sprake zijn van schaarste waardoor niet alle schapen en runderen direct gevaccineerd kunnen worden. Daarom is, mede op basis van adviezen van de deskundigengroep dierziekten, een prioritering aangebracht waar dierenartsen en sectorvertegenwoordigers zich gezamenlijk achter hebben geschaard. Het advies is te starten met het vaccineren van schapen, zeldzame huisdierrassen en herkauwers op kleinschalige bedrijven met een publieksfunctie. Belangrijke overwegingen hierbij zijn het voorkomen van ernstige ziekte en sterfte, het behouden van kleine en daarmee kwetsbare populaties (zeldzame rassen) en de publieke perceptie. 

 

Om de vaccinatiecampagne vlot te laten starten en verlopen kunnen veehouders en kleinschalige bedrijven met een publieksfunctie contact opnemen met de eigen dierenarts(-praktijk). Mocht een dierenarts(-praktijk) voor de werkzaamheden 'extra handjes' nodig hebben dan kunnen zij daarvoor bijvoorbeeld in het eigen netwerk gepensioneerde dierenartsen inschakelen. Ook is het mogelijk studenten diergeneeskunde te laten helpen. Om aanbod en vraag tussen CPD-leden en studenten te faciliteren wordt directe informatie uitwisseling gehanteerd. Studenten diergeneeskunde die interesse hebben bij de vaccinatiecampagne te helpen kunnen en mail sturen naar info@cpd-online.nl. Op het besloten ledendeel van de CPD-website zal het aanbod beschikbaar worden gesteld.